Sprawdzonym postępowaniem podczas antybiotykoterapii zalecanym przez lekarzy jest przyjmowanie żywych kultur bakterii w celu przywrócenia równowagi mikroflory jelit.
Czym są żywe kultury bakterii?
Żywe kultury bakterii powszechnie zwane preparatami osłonowymi to według definicji WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) „żywe drobnoustroje, które podawane w odpowiednich ilościach, wywierają korzystny efekt zdrowotny u gospodarza”.
A tak bardziej przystępnie, to określone szczepy bakterii, które zasiedlają przewód
pokarmowy i mają dobry wpływ na mikroflorę jelitową człowieka (czyli gospodarza).Jako preparaty osłonowe wykorzystuje się najczęściej bakterie z rodzajów Lactobacillus i Bifidobacterium, ale stosuje się także drożdże Saccharomyces cerevisiae ssp boulardii oraz niektóre gatunki Escherichia i Bacillus1.
Żywe kultury bakterii warto podawać dzieciom podczas antybiotykoterapii i kontynuować po zakończeniu leczenia, aby wzbogacić prawidłową florę jelitową.
Jakie funkcje pełnią żywe kultury bakterii?
Żywe kultury bakterii wykazują zdolność do przejściowej kolonizacji przewodu pokarmowego i wytwarzania substancji o działaniu przeciwbakteryjnym2. Hamują one wzrost bakterii chorobotwórczych zapobiegając ich przyleganiu do ściany jelita i konkurując z nimi o składniki odżywcze3.
Żywe kultury bakterii warto podawać dzieciom podczas antybiotykoterapii i kontynuować po zakończeniu leczenia, aby wzbogacić prawidłową florę jelitową. Nie wszystkie bakterie w fermentowanych produktach mlecznych mają udowodnione działanie i są rekomendowane przez towarzystwa naukowe. Należy pamiętać, że działanie żywych kultur bakterii jest różne w zależności od szczepu, który się zastosuje1.
Jakie mogą być źródła żywych kultur bakterii w diecie?
Żywe kultury bakterii można znaleźć w fermentowanych produktach mlecznych, takich jak np. jogurt, kefir czy maślanka jak również w różnego rodzaju preparatach w postaci suplementów diety, środków specjalnego przeznaczenia medycznego czy produktów leczniczych.
W przypadku antybiotykoterapii warto poprosić lekarza lub farmaceutę o zarekomendowanie odpowiedniego źródła żywych kultur bakterii, ponieważ nie każdy produkt w tej sytuacji będzie miał takie samo zastosowanie.